Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Billedkunst som figurteater

21. september 2022 @ 18:3019:30

Fra foredraget Billedkunst som figurteater ved Anne Helgesen. Viser hode av mann, med blå lue. :foto

Foredrag med Dr.Art.Anne Helgesen

Ett kjennetegn ved figurteateret er at det kan kombinerer billedkunst og bevegelseskunst. Med modernismens teater fulgte ofte en kritisk holdning til samtidens stjerneskuespillere. Den britiske regissøren, scenografen og bildekunstneren Edward Gordon Craig ønsket en Übermarionett som kunne bevege seg akkurat slik han ønsket og som kunne anta både størrelse og fasong som passet hans visjoner.
Craig var ikke den eneste som ønsket å skape sine egne aktører. Mange bildekunstnere flokket seg rundt figurteatret og skapte hanskedukkespill, skyggespill og bildespill. Noen konstruerte gigant-figurer som måtte ha en eller flere dansere inni seg for å settes i bevegelse.
Dr.Art. Anne Helgesen vil presentere noen av de berømte figurteatereksperimentene som ble utført av modernismens store billedkunstnere: Pablo Picassos Parade, Alfred Jarrys Kong Ubu, den italienske futuristen Fortunato Deperos Il balli plastici, Oscar Schlemmers Triadische Ballett og Paul Klees hanskedukker.
Helgesen trekker også inn norske bildekunstnere som Per Krohg, Gustav Lærum og Olaf Gulbransson som brukte sin billedkunst for å lage eksperiment-teater på kabareten Chat Noir i Kristiania, samt Alf Lundeby som skapte modellteater sammen med en krets av malere på Lillehammer.

Detaljer

Dato:
21. september 2022
Tid
18:30–19:30

Other

Alder
Voksne

Sted

Fossekleiva Kultursenter
Bergerveien 2b
3075 Berger, Norge
+ Google-kart
Telefon:
409 17 860
View Sted Website